dinsdag 21 mei 2013

Een ontwapenend liefdesverhaal: De Keizer van Parijs




De Keizer van Parijs - CS Richardson

Een boek over de liefde, maar ook een boek over de liefde voor boeken. Twee mensen in de eerste helft van de twintigste eeuw vinden elkaar door een gezamenlijke passie, zij voor de letters, hij voor de illustraties. Een verhaal over het vertellen en beleven van verhalen, dat zich afspeelt in de stad van de liefde: Parijs. Hieronder twee passages die voor elke lezer herkenbaar moeten zijn.

 

'Na een paar bladzijden was er altijd wel een reden om een potlood op te diepen. Met ferme halen onderstreepte ze woorden; ze zette uitroeptekens in de kantlijn. In andere boeken op andere dagen omcirkelde ze weleens complete alinea's en zette er een woud van uitroeptekens naast. Ze maakte ezelsoren, stak strookjes papier tussen de bladzijden, kruiste de ene na de andere bladzijde door of zette een kader om een deel van een zin of een bepaalde opvatting en trok vandaar een warrelende streep naar een ander kader dat ze onder aan de bladzijde had gezet. Daarin noteerde ze in een kordaat handschrift wat ze zelf van de passage vond.' p. 169-170.



'Ze keek toe terwijl hij om de vijver liep. Natuurlijk was hij een lezer, bedacht ze. Het sprak vanzelf dat het boeken waren die al die verhalen, al die verbeeldingskracht voedden. Ze glimlachte. Hoe vaak had zij niet gedaan wat hij nu deed, vlug naar huis gaan na een snuffeltocht langs de boekenstalletjes, haar nieuwste aanwinsten onder de arm, alvast nadenkend over welk ze het eerst zou lezen, op welke plank ze er nog bij konden?' p. 205
De Keizer van Parijs, CS Richardson. Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten