donderdag 14 juli 2011

De Neus van Mussolini - Lluís-Anton Baulenas.


De neus van Mussolini draait om de Catalaanse Berta Panatis, die in 1924 opdracht krijgt om de Spaanse dictator Primo de Rivera om te brengen. De revolutionaire partij waar Berta bij aangesloten is, heeft haar uitverkoren om de aanslag te plegen. Ze reist samen met haar vader en in het bezit van wat geld en een revolver af naar een gehucht in de Pyreneeën, om zich verscholen voor de buitenwereld voor te bereiden. Na aankomst zendt ze daarvan een bevestiging naar haar opdrachtgevers. Dan begint het lange wachten op het telegram met verdere instructies. Een telegram dat nooit lijkt te komen.
In de zes jaren die volgen raakt het geld op, banen zijn schaars in het dorp en dus zit er niets anders op dan spullen te verkopen en eten te verzamelen in het bos. Berta en haar vader raken steeds verder geïsoleerd. De relatie met haar vader lijdt onder de omstandigheden. Ondanks alles blijft Berta loyaal aan haar opdrachtgevers en blijft geloven in haar taak.

De bewoners van het dorp hebben na de eerste opwinding nog maar weinig belangstelling voor de nieuwkomers. Een uitzondering is het meisje van het postagentschap, Carlota Monrós. Keer op keer komt Berta vragen om een belangrijk telegram en keer op keer wordt zij teleurgesteld. Carlota vormt de enige brug naar de buitenwereld voor Berta. Door de jaren heen vormt zich een band tussen de twee vrouwen, want in feite zijn ze afhankelijk van elkaar. Net als Berta is Carlota een buitenstaander, ook al woont ze sinds jaren in het gehucht. Door de bewoners wordt Carlota met scheve ogen aangekeken, mede door haar heimelijke relatie met één van de hoge politieke bazen in de regio, Joaquim Xernac. Deze krijgt argwaan wanneer hij er achter komt dat Berta wel iets heel bijzonders verkoopt om nog in haar levensonderhoud te kunnen voorzien. Dit leidt tot een spannende ontknoping. En net op het moment dat je denkt dat het verhaal daar eindigt, volgt een onthulling die je als lezer nooit meer had verwacht.
Meeslepende roman.
De roman is geen vlot geschreven verhaal vol actie en cliffhangers. Het verhaal is een afspiegeling van het verstrijken van de tijd zoals de personages het beleven. Het dorp vormt een wereld op zich die een eigen tijd hanteert. Carlota verwoordt dat gevoel:
‘In Biribil leven was alsof je in een andere dimensie leefde. De tijd rekte uit of schoot terug als een elastiekje. Soms leek het wel of de tijd niet eens verstreek.’
 Als lezer verlies je ook het gevoel van tijd, het wachten lijkt oneindig. Net als Berta kijk je uit naar een teken van buitenaf. Echter, door het afwisselende perspectief leer je de gevoelens en motieven kennen van elk van de hoofdpersonages en kun je voor ieder begrip opbrengen. Baulenas sleept je mee in het niet aflatende vertrouwen van Berta in haar kameraden en de steeds groter wordende wanhoop van haar vader.


Benito Mussolini raakte bij een
mislukte aanslag gewond aan zijn neus.


Aanslag op Mussolini.

Hoewel de titel anders doet vermoeden, gaat dit boek uit van een Spaans decor. De titel van de roman verwijst naar een mislukte aanslag op de vroegere dictator van Italië, Benito Mussolini. Hierbij schoot de Ierse Violet Gibson op de dictator, waarbij hij alleen gewond raakte aan zijn neus. Desondanks ziet Berta deze Violet als haar heldin en haar voorbeeld. De documentatie die Berta over deze vrouw verzameld heeft, houdt haar op de been. De introductie van deze historische feiten in het verhaal maakt De neus van Mussolini een ware roman van deze tijd. Baulenas weet historische feiten in een fictief verhaal te verweven en geeft zo een realistisch beeld van een vrouw met een missie.
Violet Gibson, Berta's voorbeeld en heldin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten