maandag 9 juni 2014

Boekbespreking: Happy Life - Mascha Feoktistova

 
Beautyblogger Mascha is misschien wel de bekendste beautyblogger van Nederland. Met haar blog Beautygloss bereikt ze elke dag duizenden meisjes en vrouwen die in schoonheid zijn geïnteresseerd, in welke vorm dan ook. Want Mascha richt zich niet alleen op de buitenkant door make-up en andere beautyproducten te bespreken en videotutorials op te nemen, maar ook op innerlijke schoonheid door zichzelf zonder make-up via het internet te tonen aan heel veel, soms onzekere, dames. In haar boek Happy Life gaat ze nog meer in op de dingen die het leven de moeite waard maken en bespreekt ze het maken van belangrijke keuzes, het maken van plannen voor de toekomst, de weg naar succes, maar ook het belang van 'genieten van het moment'. Een goede insteek voor een boek dat een verlengstuk moet zijn van het blog.
 
Een deel van het boek overlapt echter wel met het blog. In eerste instantie had ik namelijk vooral het gevoel: dit weet ik allemaal al. Het 'gevaar' met het lezen over iemand die al jaren alles deelt op het internet is dat je veel achtergrondinformatie al kent. Het is iets dat Mascha al aangeeft in haar blog: ze wist eigenlijk niet hoe ze het boek moest beginnen en eerlijk gezegd is dat te merken. In de eerste hoofdstukken vertelt ze over haar Russische familie, haar komst naar Nederland, over haar opleidingen en hoe ze daarnaast met Beautygloss begon. Voor de blogvolgers niets nieuws. Natuurlijk is het deel van de success-story, maar het had minder gedetailleerd mogen zijn, waardoor meer ruimte overbleef voor de echte tips en tricks voor een happy life die later in het boek wel duidelijk naar voren komen.
 
In het hoofdstuk over het geven van feedback komt bovenstaande ook naar voren. De feedback op een van de eerste versies van Happy Life door een van Mascha's beste vriendinnen en meelezers, Ivana, is opgenomen in het boek en ze beschrijft eigenlijk precies wat ik hierboven probeer te zeggen. De eerste hoofdstukken lijken voor een jong publiek geschreven. Gek genoeg lijkt het boek vanaf dat moment ook echt beter te lopen. Mascha stipt ervaringen en gebeurtenissen aan die nog niet algemeen bekend zijn. Die momenten maken dan ook de meeste indruk op de lezer, want ze laten pas echt zien hoe Mascha gevormd is en hoe het komt dat ze zo energiek en optimistisch in het leven staat. Een van mijn favoriete passages gaat dan ook over de 'dankbaarheidsman', een man die oprechte dankbaarheid wist te tonen en Mascha daardoor inspireerde.

 

Uit het boek komt uiteindelijk dus wel heel mooi en duidelijk naar voren wat een krachtige en positieve vrouw deze blogster is. Ze laat zien dat niets voor niets komt en dat hard werken de sleutel tot een gelukkig en succesvol leven is. Ze laat zien dat je je dromen echt kunt waar maken, zolang je ervan overtuigd bent dat het kan lukken en je er ook écht voor gaat. Hoewel het goed is naar de toekomst te kijken, is het tegelijkertijd volgens Mascha belangrijk om te blijven genieten van het moment en te houden van wat je doet. Succes komt dan vanzelf, een levensles die voor jong en oud goed is om te onthouden! 
 
Dat wat betreft de inhoud van het boek. Net als over de inhoud zijn er ook over de uitvoering van het boek goede en slechte dingen te zeggen. Het boek lijkt veel te gehaast geproduceerd te zijn. Heel eerlijk: het lijkt wel alsof er geen corrector aan te pas is gekomen. Het wemelt van de interpunctiefouten, grammaticale en spelfouten en sommige zinnen lopen simpelweg niet. Echt eeuwig zonde, want het belemmert het vloeiende lezen van het boek waardoor de boodschap van het verhaal veel minder zeggingskracht heeft. De lezer wordt soms afgeleid van de inhoud door de vorm waarin het gegoten is.
 
 
Een heel sterk punt van Happy Life is daarentegen weer de vormgeving, waaraan wel weer ontzettend veel aandacht is besteed. Het boek biedt leuke extra's, zoals veel mooie foto's, bedrukte binnenflappen met het Beautygloss-logo en een feedbackpagina achterin. Al met al dus een leuk boek voor de liefhebber, dat ook nog eens een mooie boodschap te bieden heeft. Niet alleen voor de fans, maar voor alle mensen die een inspirerend verhaal willen lezen van en over een selfmade woman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten