dinsdag 16 november 2010

Film - Yo, también.



Yo, también is een Spaanse film die mij meteen te pakken had. Het is daarmee één van de weinigen. Hoe graag ik ook films zie, er zijn maar weinig Spaanstalige films die me écht raken. Vaak zijn ze prachtig, maar tegelijkertijd ook gecompliceerd en een tikkeltje surrealistisch. Deze film van Álvaro Pastor en Antonio Naharro is echter mooi door zijn eenvoud.
Yo, también vertelt het verhaal van Daniel, een man met het syndroom van Down die is afgestudeerd aan een reguliere universiteit. Hij is daarmee de eerste Europeaan met het Down-syndroom die dat bereikt. Daniel begint na zijn afstuderen met een normale baan met de bijbehorende perikelen. Ook verliefdheid op de werkvloer valt daar onder. Zijn vriendschap met zijn collega, de gecompliceerde Laura (gespeeld door Lola Dueñas) betekent al gauw alles voor Daniel. Ze is voor Daniel de mooiste vrouw die hij kent en van zijn kant veranderen de vriendschappelijke gevoelens al gauw in verliefdheid.
De band tussen Daniel en Laura wordt steeds sterker. De film laat goed zien hoe de vriendschap zich ontwikkelt. Eerst stelt Laura zich tegenover Daniel op zoals bijna ieder mens dat zou doen: ze behandelt hem bijna als een kind en praat ook zo tegen hem. Maar haar nieuwsgierigheid en interesse in Daniel zorgen ervoor dat ze zich steeds bewuster wordt van het feit dat Daniel een volwaardig mens is. Dit levert mooie en ook vooral humoristische dialogen op. Laura’s  genegenheid voor Daniel is op een gegeven moment zo groot dat ze hem het mooiste cadeau kan geven, namelijk een gelijkwaardige vriendschap met iemand die geen familie van hem is.
 De rol van Daniel wordt vertolkt door Pablo Pineda. In feite speelt hij zichzelf, want Pablo ís deze eerste Spaanse afgestudeerde man met Down. Pineda schittert, zijn acteerwerk doet zo eenvoudig aan en raakt je recht in je hart. De film liet me met een glimlach om mijn mond achter in de bioscoopstoel, maar ook met heel wat om over na te denken: de film biedt genoeg stof om je eens te bedenken wie en wat nu eigenlijk normaal is in het leven.
Yo, también is nu te koop op dvd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten