zaterdag 29 oktober 2011

Film: La mirada invisible

La mirada invisible is een Argentijnse film uit 2010 die nu in Nederland te zien is. Veel Latijns-Amerikaanse landen hebben een geschiedenis van oorlogen, dictaturen en onderdrukking en dat komt tot uiting in de films die nu gemaakt worden. Dat is ook het geval bij La mirada invisible.


Het verhaal speelt aan het einde van de dictatuur in 1982 en draait om de jonge lerares Marita (Julieta Zylberberg). Zij is pas begonnen op de Colegio Nacional-school, waar ze naast het geven van lessen ook de leerlingen controleert op ongepast gedrag. Want op deze school draait alles om discipline. Volgens hoofdleraar Biasutto (Osmar Núñez) is ‘la mirada invisible’ (het onzichtbare oog) noodzakelijk om leerlingen in het gareel te houden.
Vanaf het begin van de film is al duidelijk dat Marita een oogje heeft op één van haar leerlingen. Onder alle strikte regels en controle is een broeierige sfeer merkbaar, niet alleen tussen haar en de leerling, maar ook tussen Biasutto en Marita. Want op zijn beurt is Biasutto gevallen voor de jonge lerares.


Onder het voorwendsel de leerlingen te controleren op stiekem roken, begint Marita de jongens te bespioneren in het toilet. Als Biasutto eenmaal achter de ware reden achter deze spionage komt, barst de bom. Zijn macht en jaloezie leiden tot een dramatische ontknoping, precies op het moment dat het geluid van schoten en militair geweld de school binnendringt.
Eigenlijk wordt het verloop van de dictatuur geprojecteerd op de school: onbehoorlijk gedrag wordt meteen de kop ingedrukt. Daarbij komt dat niet alleen leerlingen, maar ook de leraren onder streng toezicht staan. Biasutto misbruikt zijn status als hoofd van de school, maar wordt daar uiteindelijk ook voor gestraft, zoals duidelijk wordt aan het einde van de film.
En veel meer dan dit gebeurt er ook niet. La mirada invisible is een mooie, trage film die een inkijkje geeft in de manier waarop een dictatuur een school binnendringt en de gevolgen daarvan. De rollen worden zeer goed gespeeld. De broeierige sfeer tussen de personages maakt langzaamaan plaats voor een kille, ijzingwekkende sfeer die tot een spannende climax komt.
La mirada invisible draait nu in verschillende filmhuizen in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten