donderdag 27 februari 2014

Waarom e-books niet gratis zijn (of goedkoop)

Bron: weheartit.com
We horen allemaal de slechte nieuwsberichten over failliete boekhandels en iedereen kent wel iemand die een usb-stick heeft met daarop zo'n 2000 illegale e-pubbestanden. Reden en excuus zijn vaak de prijzen van de boeken, want geregeld hoor ik mensen verzuchten hoe duur boeken - en met name e-books - zijn. Want dat kost toch niks om te maken? Het is gewoon een bestandje... Helaas werkt het zo niet. Wat bepaalt de prijs van een boek?
 
Zelf heb ik het ook, sta ik met een prachtig boek in mijn handen, maar twijfel ik over de prijs. Sinds ik binnen een uitgeverij heb gewerkt weet ik pas echt hoe een boek tot stand komt. Dus herinner ik mezelf eraan waarom een boek kost wat het kost. Het lijkt erop dat veel mensen niet beseffen welk traject er voorafgaat aan de publicatie van een boek. Het is geen kwestie van een manuscript dat je even in Word zet, waar je de spellingscontrole overheen gooit en hop, printen maar. Dan zou het werk van uitgevers en redacteuren ook niet echt leuk maken - en zelfs overbodig.
 
Aan bijna ieder boek, of dat nu een digitaal of geprint exemplaar is, zijn veel kosten verwerkt in de verkoopprijs. Dat begint bij de redactiekosten. Niet alleen de redacteur en uitgever moeten hun salaris verdienen, maar ook de freelancers voor het persklaarmaken en corrigeren van de tekst moeten betaald worden. Het laten vormgeven van het omslag kost uiteraard geld. Het zetten van de tekst (zoals de tekst over de bladspiegel en het aantal pagina's verdeeld wordt): kost geld. Dan zijn er nog de productiekosten van het boek - de juiste kwaliteit papier moet gekozen en gekocht worden, en dan moet het boek gedrukt. Het scheelt dan natuurlijk ook weer of er illustraties in het boek staan - al dan niet in zwart/wit of kleur.
 
Wat betreft de prijs van een e-book: het boek wordt inderdaad niet gedrukt, maar er wordt wel een e-pub bestand van gemaakt - iets dat, je raadt het al, ook weer geld kost. Het is dus niet zo simpel als het lijkt. Alle kosten die een uitgeverij voor een 'normaal' boek heeft, heeft het ook voor een e-book. Het hele voortraject is hetzelfde, redacteuren, freelancers en vormgevers moeten worden betaald, én uiteraard hoort de auteur er ook nog iets aan over te houden - klein detail!
 
Daarnaast geldt voor vertaalde literatuur of non-fictie nog het volgende: 9 van de 10 keer is contractueel met de oorspronkelijke uitgever vastgelegd dat de prijs van het e-book niet minder dan 60 of 70% van de oorspronkelijke papieren editie mag zijn. Mocht je wel eens e-bookacties voorbij zien komen, dan zijn daar vaak ook weer (eenmalige) afspraken voor gemaakt.

Mocht je binnenkort weer eens in de boekhandel staan, probeer hier dan aan te denken. En voor alle boekliefhebbers die uiteraard niet illegaal downloaden, spread the word naar familie, vrienden en andere mensen in je omgeving. 
 
Wat denken jullie? Als mensen meer zouden weten over het maken van boeken, zouden ze dan ook bereid zijn om er meer (of weer) voor te betalen? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten